Ze względu na sytuację epidemiczną, przypominamy o konieczności przyniesienia własnych przyborów.
Ogłaszamy szkolny konkurs na potrawę wigilijną skierowany dla uczniów TŻiUG.
Do 17 grudnia należy przesłać zdjęcie potrawy wigilijnej w Waszej interpretacji wraz z recepturą.
Rozstrzygnięcie konkursu: 20 grudnia. Szczegółowy regulamin konkursu znajdziecie poniżej.
Powodzenia!
REGULAMIN
I. Postanowienia Ogólne
§ 1. Organizatorem konkursu jest Niepubliczne Technikum Zawodowe w Końskich Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach.
§ 2. Zasady konkursu określa niniejszy regulamin, który wchodzi w życie z dniem ogłoszenia konkursu i obowiązuje do czasu jego rozstrzygnięcia.
§ 3. Konkurs trwa w terminie 04.12. – 17.12.
II. Przedmiot i cel konkursu
§ 4. Przedmiotem Konkursu są potrawy wigilijne.
§ 5. Celem Konkursu jest:
1. Rozwijanie uzdolnień twórczych i doskonalenie umiejętności kulinarnych uczniów;
2. Aktywizacja młodzieży w środowisku szkolnym;
3. Zachęcanie uczniów do prezentacji swoich dokonań;
4. Upowszechnianie idei współzawodnictwa pomiędzy uczniami;
5. Promowanie kierunku kształcenia: technik Żywienia i Usług Gastronomicznych.
III. Zadanie konkursowe
§ 6. Zadaniem uczestników konkursu będzie autorska interpretacja i przygotowanie dania wigilijnego w oparciu o surowce i produkty tradycyjnie wykorzystywane w daniach wigilijnych.
IV. Uczestnicy konkursu
§ 7. Konkurs jest konkursem wewnętrznym – szkolnym.
§ 8. W konkursie mogą wziąć udział jedynie uczniowie Niepublicznego Technikum Zawodowego w Końskich, którzy kształcą się na kierunku: Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych.
V. Zasady przeprowadzenia konkursu
§ 9.
Warunkiem udziału w konkursie jest:
1. Przygotowanie autorskiej potrawy wigilijnej w oparciu o tradycyjne, ogólnodostępne składniki;
2. Sporządzenie receptury potrawy, zawierającej jej nazwę;
3. Wykonanie dokumentacji fotograficznej – zdjęcia potrawy;
4. Przesłanie do dnia 17 grudnia 2020 r. sporządzonej receptury potrawy i zdjęć (maksymalnie 3 fotografie potrawy) na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. .
§ 10. Komisja konkursowa w składzie: Dyrektor Szkół ZDZ w Końskich lub wyznaczona przez niego osoba oraz nauczyciele przedmiotów gastronomicznych, nadzoruje przebieg konkursu oraz dokonuje oceny przygotowanych potraw.
§ 11. Komisja dokonując oceny nadesłanych prac będzie brała pod uwagę oryginalność i pomysłowość przepisu oraz prezentację potrawy (w formie przesłanych zdjęć).
VI. Nagrody
§ 12. Nagrodami w konkursie będzie drobny sprzęt AGD oraz przybory kuchenne.
VII. Rozstrzygnięcie konkursu
§ 13. Rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się 20 grudnia 2020 r.
§ 14. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone i udostępnione za pomocą strony internetowej Szkół oraz profili w mediach społecznościowych.
VIII. Postanowienia końcowe
§ 15. Decyzje Komisji Konkursowej są ostateczne i nie przysługuje od nich odwołanie.
§ 16. Udział w konkursie oznacza wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych oraz wykonanych fotografii. Informacje o nagrodzonych i ich produktach zostaną podane do publicznej wiadomości przez organizatora konkursu.
Niepubliczne Technikum Zawodowe w Końskich Zakładu Doskonalenia Zawodowego od września 2020 roku realizuje projekt pod nazwą: "63 dni chwały - Ocalmy od zapomnienia", który został dofinansowany ze środków Ministerstwa Obrony Narodowej.
Projekt jest skierowany do uczniów koneckiego Technikum ZDZ, którzy na co dzień realizują także kształcenie w ramach klas mundurowych. Działania w ramach projektu mają za zadanie przybliżyć młodzieży historię największego zrywu zbrojnego w okupowanej Europie. Historia Powstania Warszawskiego jest bardzo obszerna i składa się na nią wiele niesamowitych postaci i wydarzeń. Celem projektu skierowanego do uczniów jest przede wszystkim kształtowanie ich postaw moralnych i patriotycznych oraz pogłębienie wiedzy historycznej. W ramach projektu przewidziano spotkania z żyjącymi świadkami Powstania, a także wycieczkę do Muzeum Powstania Warszawskiego. Budowanie więzi międzypokoleniowej oraz kształtowanie postaw patriotycznych młodzieży to proces, który dzięki realizacji tego projektu może zostać wzmocniony o unikatowy przekaz.
W ramach przedsięwzięć projektowych, wytypowana grupa uczniów odbyła serię warsztatów historycznych, które swoją tematyką objęły zagadnienia dotyczące historii i istoty Powstania Warszawskiego. Warsztaty poprowadził Pan Jarosław Wasiński, który na co dzień jest nauczycielem historii w Szkołach w Końskich. Warsztaty dotyczyły wielu kwestii i tematów, które składały się na przebieg Powstania. Dzięki warsztatom uczniowie poznali okoliczności, które poprzedziły wybuch Powstania. Poruszono tematy dotyczące „Akcji Burza”, a także zaprezentowano przebieg walk, uwzględniając rolę kanałów warszawskich oraz organizację poczty polowej. Dzięki materiałom, skryptom i publikacjom, a także tekstom źródłowym przeanalizowano różne aspekty życia w okupowanej Warszawie. Opowiedziano między innymi o trudnościach i problemach z jakimi borykali się powstańcy, a także omówiono wpływ powstania na życie mieszkańców Warszawy. Powstańcza codzienność, życie pod ciągłym ostrzałem, ciągły niepokój i wielki hart ducha. O tym wszystkim uczniowie mogli dowiedzieć się, przeczytać i posłuchać w ramach analizy przepięknej twórczości z tamtego okresu. Zakazane piosenki, czy twórczość K. K. Baczyńskiego, T. Różewicza to tylko niektóre elementy poruszone w ramach warsztatów.
W obliczu dynamicznej sytuacji epidemiologicznej w kraju, część warsztatów odbyła się jeszcze podczas nauki w szkole, natomiast dalsza część została zrealizowana w ramach spotkań na platformie do pracy zdalnej. W ramach projektu uczniowie przygotowali prace plastyczne upamiętniające powstańcze walki. Przygotowano także prezentacje multimedialne, które przedstawiają wybrane sylwetki powstańców warszawskich.
Szanowni Rodzice i Opiekunowie.
Drodzy Uczniowie.
Zwracamy się do Państwa z prośbą o wypełnienie ankiety, mającej na celu zebranie Państwa opinii dotyczącej funkcjonowania szkoły i potrzeb społeczności szkolnej.
Prosimy o wypełnienie poniższych ankiet dotyczących diagnozy potrzeb rozwojowych Szkół ZDZ w Końskich.
Diagnoza ta ma na celu identyfikację zarówno potencjałów, jak i problemów szkoły odnoszących sie do obszaru kształcenia ogólnego i zawodowego.
Diagnoza zawiera m.in. potrzeby uczniów w zakresie ich lepszego przygotowania do dalszych etapów kształcenia i poruszania się na rynku pracy, z uwzględnieniem ich indywidualnych potrzeb rozwojowych i edukacyjnych oraz możliwosci psychofizycznych.
Do udziału w ankiecie zapraszamy zarówno uczniów Szkół w Końskich, jak również rodziców i opiekunów uczniów.
Udział w badaniu jest całkowicie anonimowy, a zebrane i przeanalizowane wyniki posłużą do stworzenia rozwiazań zapewniających najwyższe standardy kształcenia i rozwoju w ramach nauki w Szkołach ZDZ w Końskich.
Ankieta dla uczniów Technikum
Ankieta dla uczniów Szkoły Branżowej
Ankieta dla rodziców i opiekunów
Dziękujemy za poświęcony czas.