W dniu 23 września 2018 r. uczennice klasy III technik żywienia i usług gastronomicznych podczas Święta Hodowców Ryb i Wędkarzy w Rudzie Malenieckiej wzięły udział w konkursie kulinarnym „Konecka Ryba”.
Do konkursu odbywającego się przy szkole w Rudzie Malenieckiej oprócz naszej szkoły, przystąpiły koneckie restauracje, ZSP nr 3 z Końskich, zespół ludowy „Rogowianka” oraz Dom Pomocy Społecznej z Rudy Pilczyckiej. Warunkiem udziału w nim było uwzględnienie w przygotowanym daniu ryby.
Nasze uczennice pod przewodnictwem p. Barbary Oracz przygotowały „Rybę po chłopsku”. Jest to potrawa podawana w formie zapiekanej, podlana białym winem, podawana na ciepło.
Jury pod przewodnictwem Sylwii Armady ze Starostwa Powiatowego w Końskich degustowało wszystkie potrawy. Najciekawszą potrawą zdaniem komisji okazała się zupa rybna z karpia i jarzyn z kaszą i przyprawami przygotowana przez zespół „Rogowianki”. Drugie miejsce przyznano Restauracji Podzamcze z Fałkowa, a trzecie Dworkowi Korytków. Wszyscy pozostali uczestnicy konkursu otrzymali wyróżnienie.