Dziesięcioro uczniów z klasy II technik logistyk/technik żywienia i usług gastronomicznych od 15 kwietnia przebywa na czterotygodniowych praktykach realizowanych w Walencji (Hiszpania) w ramach projektu „Sukces zawodowy gwarantowany, gdy europejski staż odbywamy” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+.
Logistycy zdobywają doświadczenie między innymi poprzez obsługę maszyn i urządzeń w magazynie, poznają i określają zagrożenia związane z transportem ładunków, wypełniają dokumenty procesów dystrybucji ładunków oraz wykonują praktyczne czynności w zakładzie pracy, biurze oraz magazynie.
Uczniowie kierunku gastronomicznego swoje umiejętności doskonalą w restauracjach i kawiarniach. Gotują i podają potrawy oraz profesjonalnie obsługują gości.
Uczestnicy projektu oprócz samej Walencji zwiedzili również miasteczko Cuenca (dziedzictwo UNESCO), Alarcon, Altea, Benidorm oraz Denia. W Walencji natomiast zwiedzili Oceanarium oraz Biopark. Młodzież była również na meczu i uczestniczyła w corrida de torros.
Obok poznawania nowych twarzy oraz zawierania przyjaźni uczniowie dość aktywnie spędzają wolny czas, m.in. grają w ping-ponga, bilard, korzystają z siłowni. Największą atrakcją i przyjemnym wypoczynkiem jest dla nich pobyt na plaży oraz kąpiele w morzu.