25 kwietnia 2018 roku uczniowie klas czwartych szkół ZDZ w Końskich uczący się na kierunkach: „technik logistyk” oraz „technik żywienia i usług gastronomicznych” wyjechali na jednodniową wycieczkę dydaktyczną do Warki. Towarzyszyli im nauczyciele oraz dyrektor szkoły – Pan Robert Górecki. Celem wycieczki było zwiedzenie największego zakładu pracy w tym mieście - Browaru Warka. W trakcie wyjazdu uczniowie mogli prześledzić proces warzenia piwa, zobaczyć warzelnię i jedną z największych kadzi filtracyjnych w Europie, linie rozlewnicze, sortownię oraz pakowanie i magazynowanie gotowego produktu. Dwugodzinna wycieczka z przewodnikiem pozwoliła na obejrzenie współczesnych budynków browaru. Podczas pobytu w browarze uczniowie szczegółowo poznali proces produkcji piwa i wielowiekowe tradycje warzenia piwa w tym mieście.
Browar w Warce jest jednym z najnowocześniejszych browarów w Europie. Stosowane tu rozwiązania technologicznie są rozwiązaniami pionierskimi w skali światowej. Browar doceniany jest nie tylko za wytwarzane tu piwo, ale również za dynamiczny rozwój i wysoką jakość zarządzania. Jest on drugim, co do wielkości zakładem Grupy Żywiec, odpowiadającym za blisko jedną piątą produkcji, co pozwala na uzyskanie pozycji wicelidera polskiego rynku piwa. Zdolności produkcyjne browaru w Warce sięgają 3,5 miliona hektolitrów piwa rocznie.
Wycieczka wieńcząca czteroletni cykl kształcenia w Technikum ZDZ w Końskich była doskonałą okazją nie tylko do integracji między uczniami i kadrą dydaktyczną, ale także chwilą odprężenia przed zbliżającym się egzaminem dojrzałości.

 

VR