11 kwietnia 2017r. Szkoły ZDZ w Końskich zaprosiły wyjątkowych gości - Pawła Sztenderskiego – mistrza Polski i złotego medalistę Pucharu Polski w carvingu i Dominikę Sadowską – mistrza Polski w carvingu w 2015 i 2016 roku. Mistrzowie poprowadzili dla uczniów Technikum Zawodowego warsztaty ze sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. A są w tym prawdziwymi perfekcjonistami, co mogli naocznie zobaczyć wszyscy uczestnicy zajęć.
Nie zakończyło się oczywiście tylko na pokazach niezwykłych umiejętności tworzenia z warzyw i owoców zachwycających rzeźb. Misternie wykonane ich rękami żłobienia w sposób wręcz „magiczny” szybko zmieniały się w kompozycje kwiatowe, a nawet w logo Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach na arbuzie! Podczas zajęć mistrzowie objaśnili jakie w carvingu stosuje się narzędzia, pokazali sposoby ich użycia i wyjawili kiedy dany nóż ma zastosowanie. Udzielili dodatkowo cennych rad, w jaki sposób zabezpiecza się wykonane rzeźby z owoców i warzyw, by można je jak najdłużej utrzymywać w świeżości.
Później nadszedł czas na zajęcia praktyczne z uczestnikami warsztatów. Wykonywali oni od podstaw różne wykroje na owocach i warzywach. Stosując rady swoich instruktorów szybko opanowali typowe nacięcia, a z każdą minutą coraz łatwiej przychodziło im operowanie skomplikowanymi narzędziami. Młodzież z kierunków gastronomicznych okazała się uzdolniona w sztuce carvingu. Uczniowie byli zachwyceni pokazem oraz chętni zdobycia kolejnych umiejętności odpowiedzieli, że zajęcia z carvingu chcieliby powtórzyć na lekcjach z gastronomii.