Zgodnie z nowelizacją Ustawy o Systemie Oświaty od 1 września 2012 r. osoby dorosłe nie będą mogły zdobywać zawodu w technikum dla dorosłych, zasadniczej szkole zawodowej dla dorosłych, lceum profilowanym dla dorosłych oraz technikum upełniającym dla dorosłych. Natomiast szkoły policealne będą mogły kształcić dorosłych tylko w ograniczonej liczbie zawodów.

Od 1 września 2012 roku Ministerstwo Edukacji Narodowej wprowadza w miejsce likwidowanych szkół nową formę kształcenia zawodowego dla dorosłych - kwalifikacyjne kursy zawodowe. Umożliwiają one uzyskanie lub uzupełnienie kwalifikacji zawodowych w wybranym zawodzie. Na kwalifikacyjnych kursach zawodowych osoby dorosłe będą mogły uzyskać kwalifikacje zawodowe i dyplom technika w danym zawodzie.

Ukończenie takiego kursu umożliwia przystąpienie do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie, w zakresie danej kwalifikacji, przeprowadzanego przez okręgową komisję egzaminacyjną.

Absolwenci kwalifikacyjnych kursów zawodowych mogą przystąpić do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie w zakresie danej kwalifikacji, a po jego zdaniu otrzymują świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie.

Dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe można uzyskać:

  • mając wykształcenie średnie i świadectwa potwierdzające wszystkie kwalifikacje w danym zawodzie
  • posiadając wykształcenie zasadnicze zawodowe i świadectwa potwierdzające wszystkie kwalifikacje w danym zawodzie i uzupełnione wykształcenie średnie w liceum ogólnokształcącym


Kwalifikacyjne kursy zawodowe prowadzone są według programów nauczania, uwzględniających podstawę programową Ministerstwa Edukacji Narodowej.

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą Kwalifikacyjnych Kursów Zawodowych

Zawód Kwalifikacja
Cukiernik
  • Produkcja wyrobów cukierniczych (T.4)
Elektryk
  • Montaż i konserwacja maszyn i urządzeń elektrycznych (E.7)
  • Montaż i konserwacja instalacji elektrycznych (E.8)
Fryzjer
  • Wykonywanie zabiegów fryzjerskich (A.19)
Kelner
  • Wykonywanie usług kelnerskich (T.9)
  • Organizacja usług gastronomicznych (T.10)
Kucharz
  • Sporządzanie potraw i napojów (T. 6)
Mechanik pojazdów samochodowych
  • Diagnozowanie i naprawa podzespołów i zespołów pojazdów samochodowych (M.18)
Monter zabudowy i robot wykończeniowych w budownictwie
  • Montaż systemów suchej zabudowy (B.5)
  • Wykonywanie robót malarsko-tapeciarskich (B.6)
  • Wykonywanie robót posadzkarsko-okładzinowych (B.7)
Murarz-tynkarz
  • Wykonywanie robót murarskich i tynkarskich (B.18)
Opiekun w domu pomocy społecznej
  • Świadczenie usług opiekuńczo-wspierających osobie podopiecznej (Z.6)
Opiekunka środowiskowa
  • Świadczenie usług opiekuńczych (Z.5)
Sprzedawca
  • Prowadzenie sprzedaży (A.18)
Ślusarz
  • Wykonywanie i naprawa elementów maszyn, urządzeń i narzędzi (M.20)
Technik administracji
  • Obsługa klienta w jednostkach administracji (A.68)
Technik bezpieczeństwa i higieny
  • Zarządzanie bezpieczeństwem w środowisku pracy (Z.13)
Technik budownictwa
  • Montaż konstrukcji budowlanych (B.20) lub
  • Wykonywanie robót murarskich i tynkarskich (B.18) lub
  • Wykonywanie robót zbrojarskich i betoniarskich (B.16)
  • Organizacja i kontrolowanie robót budowlanych (B.33)
  • Sporządzanie kosztorysów oraz przygotowanie dokumentacji przetargowej (B.30)
Technik ekonomista
  • Planowanie i prowadzenie działalności w organizacji (A.35)
  • Prowadzenie rachunkowości (A.36)
Technik hotelarstwa
  • Planowanie i realizacja usług w recepcji (T.11)
  • Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie (T.12)
Technik informatyk
  • Montaż i eksploatacja komputerów osobistych oraz urządzeń peryferyjnych (E.12)
  • Projektowanie lokalnych sieci komputerowych i administrowanie sieciami (E.13)
  • Tworzenie aplikacji internetowych i baz danych oraz administrowanie bazami (E.14)
Technik logistyk
  • Organizacja i monitorowanie przepływu zasobów i informacji w procesach produkcji, dystrybucji i magazynowania (A.30)
  • Zarządzanie środkami technicznymi podczas realizacji procesów transportowych (A.31)
  • Organizacja i monitorowanie przepływu zasobów i informacji w jednostkach organizacyjnych (A.32)
Technik organizacji reklamy
  • Sprzedaż produktów i usług reklamowych (A.26)
  • Organizacja i prowadzenie kampanii reklamowej (A.27)
Technik rachunkowości
  • Prowadzenie rachunkowości (A.36)
  • Rozliczanie wynagrodzeń i danin publicznych (A.65)
Technik technologii żywności
  • Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń (T2) albo
  • Produkcja wyrobów piekarskich (T.3) 
  • Produkcja wyrobów cukierniczych (T.4) 
  • Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych (T.5)
  • K2 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych (T.16)
Technik teleinformatyk
  • Uruchamianie oraz utrzymanie terminali i przyłączy abonenckich (E.15)
  • Projektowanie lokalnych sieci komputerowych i administrowanie sieciami (E.13)
  • Montaż i eksploatacja sieci rozległych (E.16)
Technik usług kosmetycznych
  • Wykonywanie zabiegów kosmetycznych twarzy (A.61)
  • Wykonywanie zabiegów kosmetycznych ciała, dłoni i stóp (A.62)
Technik żywienia i usług gastronomicznych
  • Sporządzanie potraw i napojów (T. 6)
  • Organizacja żywienia i usług gastronomicznych (T.15)
Wędliniarz
  • Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych (T.5)

 

Zasady rekrutacji
Kandydaci na kwalifikacyjne kursy zawodowe składają w sekretariacie szkoły:

  • świadectwo ukończenia szkoły najwyższego stopnia
  • zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do kształcenia w określonym zawodzie
  • 1 fotografię
  • wpisowe - o ile jest wymagane w danej szkole
  • podanie o przyjęcie na kwalifikacyjny kurs zawodowy
  • kserokopię dowodu tożsamości potwierdzona za zgodność z oryginałem

Kandydaci podpisują również umowę dotyczącą warunków kształcenia i zasad odpłatności słuchacza.

Pobierz podanie o przyjęcie na Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy (pdf)

Aby otworzyć powyższe dokumenty, potrzebujesz programu Adobe Acrobat Reader.
Program można bezpłatnie pobrać klikając w link.

 

 

VR