13 czerwca 2017 roku uczniowie klas mundurowych uczestniczyli w patriotycznym pikniku z okazji III rocznicy nadania imienia Armii Krajowej Zespołowi Szkół w Stadnickiej Woli.
Na dziedzińcu szkoły dla uczniów przywidziano wiele atrakcji m.in.: pokazy karatem, pokazy zespołów tanecznych, trampoliny, zamek dmuchany, występy artystyczne. Można było również skosztować patriotycznych ciasteczek i ciast wypieczonych w ramach konkursu przez uczniów szkoły.
Uczniowie klas mundurowych zaprezentowali się w mundurach reprezentacyjnych wojska polskiego oraz w mundurach polowych. Uczniowie zaprezentowali musztrą paradną oraz przygotowali pokaz z rozkładania i składania broni. Wielu uczestników pikniku patriotycznego próbowało swoich sił w składaniu broni.
Obszerniejsza relacja z tego wydarzenia: http://tkn24.pl/radosne-swietowanie-na-dzien-patrona-w-sta…/
W dniu 21 czerwca w Starostwie Powiatowym w Końskich odbyła się debata pt. "Porozmawiajmy o bezpieczeństwie - możesz mieć na nie wpływ". Na zaproszenie jako jedyni ze szkół w debacie brali udział uczniowie ZDZ w Końskich. Poruszonych było wiele istotnych tematów między innymi bezpieczeństwo w ruchu drogowym.
Mówiono również o ogólnodostępnej aplikacji "Moja komenda ". Aplikacja ułatwia lokalizowanie komend, komisariatów Policji oraz pomaga w wyszukaniu wielu innych informacji tj.
- Gdzie znajduje się najbliższa jednostka Policji ;
- Pozwala na łatwe i szybkie odnajdywanie swojego dzielnicowego;
oraz wiele innych ciekawych informacji. Zapraszamy do korzystania z darmowej aplikacji na smartfony.
W dniach 06-07 czerwca 2017 roku uczniowie Niepublicznego Technikum Zawodowego w Końskich w ramach projektu realizowanego w szkole pn. " Hotelarz i Kucharz Inteligentni Specjaliści - nowe technologie motorem rozwoju edukacji zawodowej" brali udział w warsztatach kuchni molekularnej w Lublinie pod czujnym okiem Jean Bossa.Zajęcia rozpoczęły się od części teoretycznej podczas której Jean Boss omówił różne formy przygotowania dań z użyciem technik kuchni molekularnej. Następnego dnia podczas ćwiczeń praktycznych młodzież z pomocą specjalistów przygotowywała potrawy, które następnie trafiały do degustacji. Wszyscy mogli wykazać się przy sporządzaniu sushi, lodów oraz wielu innych potraw z wykorzystaniem ciekłego azotu. Była również chwila odpoczynku - uczniowie zwiedzili miasto. W ostatnim dniu każdy uczestnik otrzymał certyfikat ukończenia szkolenia w zakresie kuchni molekularnej. Kuchnia molekularna nieustannie wzbudza ogromne emocje. To nowy trend w światowej gastronomii. Liczba sympatyków gotowych podjąć próbę opanowania tej nowej sztuki przyrządzania potraw, sukcesywnie wzrasta. Kuchnia molekularna stawia sobie za cel osiągnięcie idealnego, czystego i doskonałego smaku potraw, serwowanych w zaskakujących formach, jednakże przy użyciu wyłącznie świeżych i naturalnych składników. Udział młodzieży w warsztatach był dla nich nowym doświadczeniem, które w przyszłości mogą wykorzystać w swojej pracy zawodowej.
W dniu 6 czerwca uczniowie Niepublicznego Technikum Zawodowego w Końskich z profilu technik logistyk uczestniczyli w wycieczce do huty szkła w Sandomierzu. Uczniowie podczas tej wycieczki poznali jak działa jedna z prężniej działających firm w Polsce i na świecie z ogromnym zapleczem logistycznym. PILKINGTON to prestiżowa firma zajmująca się produkcją szkła od 1826 roku. NSG Group - właściciel marki PILKINGTON jest obecnie największym światowym producentem szkła. Ich wyroby produkowane są w 28 krajach na czterech kontynentach ,a szkło sprzedawane jest w aż 105 krajach.