zapisy 2023

W dniu 21 czerwca w Starostwie Powiatowym w Końskich odbyła się debata pt. "Porozmawiajmy o bezpieczeństwie - możesz mieć na nie wpływ". Na zaproszenie jako jedyni ze szkół w debacie brali udział uczniowie ZDZ w Końskich. Poruszonych było wiele istotnych tematów między innymi bezpieczeństwo w ruchu drogowym. 
Mówiono również o ogólnodostępnej aplikacji "Moja komenda ". Aplikacja ułatwia lokalizowanie komend, komisariatów Policji oraz pomaga w wyszukaniu wielu innych informacji tj.
- Gdzie znajduje się najbliższa jednostka Policji ;
- Pozwala na łatwe i szybkie odnajdywanie swojego dzielnicowego;
oraz wiele innych ciekawych informacji. Zapraszamy do korzystania z darmowej aplikacji na smartfony.

Uwaga!
Przypominamy iż z dniem 30 czerwca upływa termin nadsyłania zdjęć na konkurs fotograficzny dla uczniów i słuchaczy szkół ZDZ z okazji obchodów 70- lecia istnienia ZDZ w Kielcach.
Autorzy najlepszych zdjęć otrzymają pamiątkowe dyplomy oraz nagrody rzeczowe, a ich pracy zostaną umieszczone w jubileuszowym kalendarzu na rok 2018.
Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie.
 

W dniach 06-07 czerwca 2017 roku uczniowie Niepublicznego Technikum Zawodowego w Końskich w ramach projektu realizowanego w szkole pn. " Hotelarz i Kucharz Inteligentni Specjaliści - nowe technologie motorem rozwoju edukacji zawodowej" brali udział w warsztatach kuchni molekularnej w Lublinie pod czujnym okiem Jean Bossa.Zajęcia rozpoczęły się od części teoretycznej podczas której Jean Boss omówił różne formy przygotowania dań z użyciem technik kuchni molekularnej. Następnego dnia podczas ćwiczeń praktycznych młodzież z pomocą specjalistów przygotowywała potrawy, które następnie trafiały do degustacji. Wszyscy mogli wykazać się przy sporządzaniu sushi, lodów oraz wielu innych potraw z wykorzystaniem ciekłego azotu. Była również chwila odpoczynku - uczniowie zwiedzili miasto. W ostatnim dniu każdy uczestnik otrzymał certyfikat ukończenia szkolenia w zakresie kuchni molekularnej. Kuchnia molekularna nieustannie wzbudza ogromne emocje. To nowy trend w światowej gastronomii. Liczba sympatyków gotowych podjąć próbę opanowania tej nowej sztuki przyrządzania potraw, sukcesywnie wzrasta. Kuchnia molekularna stawia sobie za cel osiągnięcie idealnego, czystego i doskonałego smaku potraw, serwowanych w zaskakujących formach, jednakże przy użyciu wyłącznie świeżych i naturalnych składników. Udział młodzieży w warsztatach był dla nich nowym doświadczeniem, które w przyszłości mogą wykorzystać w swojej pracy zawodowej.

pic 16894W dniu 6 czerwca uczniowie Niepublicznego Technikum Zawodowego w Końskich z profilu technik logistyk uczestniczyli w wycieczce do huty szkła w Sandomierzu. Uczniowie podczas tej wycieczki poznali jak działa jedna z prężniej działających firm w Polsce i na świecie z ogromnym zapleczem logistycznym. PILKINGTON to prestiżowa firma zajmująca się produkcją szkła od 1826 roku. NSG Group - właściciel marki PILKINGTON jest obecnie największym światowym producentem szkła. Ich wyroby produkowane są w 28 krajach na czterech kontynentach ,a szkło sprzedawane jest w aż 105 krajach.

 

12 czerwca 2017 r. w Szkołach ZDZ w Końskich odbył się konkurs kulinarny „Smaki Hiszpanii”. Konkurs odbył się z dwóch powodów: przede wszystkim promocja jubileuszu 70-lecia istnienia Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach oraz 25 –lecia funkcjonowania Szkół w ramach jego struktury organizacyjnej oraz rozpowszechnianie projektu „Europejską drogą stażu. OLE!” realizowanego
w ramach programu Erasmus+ „Mobilność osób uczących się i kadry w ramach kształcenia zawodowego”. Konkurs był przedłużeniem wrażeń ze słonecznej Hiszpanii, w której uczniowie Niepublicznego Technikum Zawodowego ZDZ w Końskich odbywali miesięczną praktykę zawodową. Podczas konkursu zaproszeni goście mogli obejrzeć prezentację przygotowaną przez uczniów, którzy wrócili ze stażu zagranicznego w Walencji.  Uczniowie zaprezentowali miejsca swoich praktyk; logistycy odbywali praktyki w firmach i zakładach transportowo-spedycyjnych, natomiast gastronomia gotowała i serwowała posiłki, desery, kawy w restauracjach i kawiarniach.

VR